Întreabă Psihologul

"Trăieşte ca şi cum ai muri mâine. Învaţă ca şi cum ai trăi veşnic" – Mahatma Gandhi

Reguli pentru viață

Timpul este așa de limitat, iar răbdarea a rămas atât de puțină, încât de multe ori dorim un sumar... un ghid... o listă pe care să o privim și care să ne inspire sau să ne dea o direcție.

Jordan B. Peterson a scris o carte foarte interesantă în acest scop, din care putem extrage 12 reguli de mare ajutor în viață.

 • Postura contează! Atât în lumea animalelor cât și a noastră, comunicarea nonverbală este extrem de importantă. De obicei creează prima impresie și îți poate oferi un avantaj sau un dezavantaj în raport cu ceilalți. Conștientizează ce transmiți la nivelul corpului și ajustează, exersează, astfel încât să fi capabil să transmiți exact ce îți dorești!
 • Ai grijă de tine în același mod în care ai avea grijă de cei dragi. Și noi merităm compasiunea și timpul pe care îl oferim de multe ori cu ușurință celor apropiați. Nu intra însă în capcana de a face doar ce îți dorești, ci mai degrabă în a face ce este bine pentru tine.
 • Alege-ți cu mare atenție cercul apropiat! Influența celorlalți este de multe ori mult mai mare decât îți închipui, și de multe ori poți ajunge să te comporți, să gândești, să simți, într-un mod asemănător cu cei din jur. Înconjoară-te cu oameni pe care îi admiri și vei progresa și tu.
 • Compară-te doar cu tine, cu performanțele tale din trecut și nu cu alții. Dacă permanent te raportezi la ceilalți și realizările lor, nu ai cum să fii mulțumit. Întotdeauna va exista cineva mai bun decât tine, într-un anume domeniu și niciodată nu vei știi întreaga viață a acelei persoane încât să poți evalua complet.
 • Părinților le revine datoria de a crește copii responsabili și respectuoși. Chiar daca este greu să recunoaștem, copiii au în mod natural o înclinație de a răspunde uneori agresiv. Aici intervine adultul, care cu blândețe dar și cu reguli ferme, trebuie să ofere copilului uneltele prin care el să obțină ceea ce dorește altfel (negocieri/amânare), nu prin agresivitate. Este foarte important să existe consecințe după manifestarea agresivă, dar în proporțional cu evenimentul. Nu excesiv! Și în cazul adulților care se comportă agresiv există consecințe, inclusiv legale. Regulile din copilărie sunt o bază pentru regulile sociale, iar cu cât acestea sunt înțelese și acceptate mai devreme, cu atât copilul va fi mai bine acceptat social și implicit mai fericit. Cheia este însă consistența în familie, adică mama și tatăl să fie de acord cu regulile și să le aplice în mod constant.
 • Lumea și viața sunt injuste, dar faptul că dăm vina mereu pe exterior nu ne ajută. Cu cât acceptăm mai devreme că rareori există dreptate absolută, că rareori oamenii primesc ceea ce credem noi că ar merita, cu atât ne putem focaliza mai bine pe ceea ce contează. Desigur, e normal să dorim și să visăm la o lume dreaptă, chiar să lucram în acest sens cu tot ce avem la îndemână, dar nu este util ca odată ce descoperim că nu e așa, să rămânem blocați în gândire și acțiune.
 • Îndeplinirea unui obiectiv mai mare presupune sacrificii. Obținerea unor satisfacții imediate este ceea ce noi în mod natural ne dorim. Acest lucru este și mai vizibil la noile generații, care au obținut mult mai ușor îndeplinirea dorințelor decât cei din trecut, și care datorită tehnologiei sunt extrem de obișnuiți cu recompense imediate. Atingerea unui obiectiv ambițios poate oferi satisfacții imense, și poate face diferența între un om care se simte împlinit și unul care încă este în căutarea scopului în viață. Chiar dacă nu acum, dar cei mai mulți dintre noi o să ne întrebăm la un moment dat, care este rolul nostru pe pământ... și atunci?
 • Fii sincer cu tine și nu te mai minții! Analizează cu atenție scopurile și planurile de viitor și observă dacă sunt chiar reale și realizabile. Ai făcut ceva pentru a le îndeplini? Crezi că au șanse de reușită sau sunt doar vise care îți țin mintea ocupată, mințindu-te singur că știi unde te îndrepți. Cel mai eficient este nu să renunți la ele pentru totdeauna, ci să le faci realizabile și măsurabile. Împarte visul în pași mărunți, și începe să faci acești pași în mod constant.
 • Într-o conversație trebuie să te întrebi ce ai de învățat, nu cum să concurezi cu cealaltă persoană. De multe ori conversațiile unor persoane cu viziuni diferite se transformă în adevărate bătălii, în care nimeni nu ascultă pentru a înțelege ci pentru a-și construi următorul argument și a demonstra cât de grozav este. Dar, de cele mai multe ori efectul este invers, relația se destramă pentru ca nici unul nu se simte înțeles. Acceptă că oamenii au păreri diferite, pentru că au trăit în medii diferite și au avut alt gen de experiențe. Reflectă că ai înțeles punctul lor de vedere, înainte de al expune pe al tău, iar șansele sunt ca relația să crească. 
 • Viața e complicată, încearcă să o simplifici cu un limbaj clar și precis. Atunci când ești sincer și direct cu privire la dorințele și nevoile tale, în momentul potrivit, șansele să îți îmbunătățești viața sunt mai mari. Evită jocurile de putere, manipulare și competiție, în special cele din cercul apropiat (familie, prieteni), deoarece pe termen lung îți vor aduce doar neplăceri. Cei din jur vor crede că ești complicat, greu de mulțumit sau chiar nesincer, iar tu o sa obții tot mai greu ceea ce îți dorești.
 • Natura umană este imperfectă, dar dacă o suprimăm, pierdem și beneficiile ei. Oamenii au o tendință naturală spre agresivitate, completivitate, demonstrare puterii și a influenței, modelată de milioane de ani. Aceasta a fost responsabilă pe parcursul istoriei de multe acte violente, dar a și condus la cele mai mari progrese care au transformat lumea. Natura umana trebuie acceptata, și modelata astfel încât beneficiile ei să existe în continuare iar dezavantajele să fie minime.
 • Să apreciem și să ne bucurăm de micile bucurii ale vieții! Adevărul este că viața este dificilă, pentru majoritatea dintre noi. Dacă nu acum în prezent, atunci fie a fost greu în trecut, fie în viitor. Dacă reușim să ne bucurăm de ceea ce avem, să apreciem momentul prezent și micile satisfacții ale vieții, suntem persoane rezistente mental, care pot sa facă față provocărilor viitorului. În orice situație, oricât de grea, un moment de pauză în care să ne concentrăm atenția pe ceva plăcut, poate fi gura de aer de care aveam nevoie să continuăm.